Header Ads

Λαμπρός ο εορτασμός της διπλής γιορτής στην Ελασσόνα

Λαμπρότητα, επισημότητα, θρησκευτική κατάνυξη αλλά και μηνύματα για τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, με «φόντο» ένα καθαρά ανοιξιάτικο ζεστό καιρό, στον «διπλό Ευαγγελισμό» που γιόρτασε η πόλη της Ελασσόνας και η γύρω περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, ο άστατος και βροχερός καιρός δεν είχε επιτρέψει να γίνει η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Ελασσόνα.

Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο κλήρος των ενοριών της πόλης.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Αμέσως μετά, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, στην Κεντρική πλατεία.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 1ου ΕΠΑΛ Ελασσόνας κ. Παναγιώτα Γκαρλέμου – Δεληγιάννη, που με μεστό λόγο αναφέρθηκε «ίσως στο πιο φωτεινό, στο πιο υπεράνθρωπο γεγονός της παλιγγενεσίας του έθνους το 1821, ένα γεγονός που σήμανε την αρχή μιας καινούργιας ζωής για τον Ελληνισμό, την αρχή μιας νέας πορείας στην ιστορία του», κάνοντας αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο.

«Ρίγησαν τα κορμιά των σκλάβων και οι ψυχές τους ορθώθηκαν. Οι αλυσίδες της μαύρης δουλείας έσπασαν. Οι γενναίοι μαχητές της ελευθερίας, οι πρώην ταπεινοί ραγιάδες σηκώθηκαν και φώναξαν παντού: πως η ύλη δεν μπορεί να νικήσει το αδούλωτο φρόνιμα και το ελεύθερο πνεύμα, πως το σκοτάδι δεν μπορεί να αντέξει στο φως.

Η πίστη στην ελευθερία τους δίνει δύναμη. Οι πράξεις αυτοθυσίας διαδέχονται η μία την άλλη», «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα.

ΚΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ

Ξεχωριστό το απόσπασμα της ομιλήτριας:

«Το κρίνο του Ευαγγελισμού με τη δάφνη της δόξας σμίγει. Το έθνος γιορτάζει διπλά. Η μέρα αυτή είναι συναγερμός, γιορταστικός και χαρμόσυνος. Είναι η κολυμβήθρα της Αναβάπτισης του έθνους και της αναγέννησης. Είναι η συνέχιση της ιστορίας όλων των αιώνων από τότε που υπάρχει τούτος ο πολιτισμένος κόσμος.

Το αίμα που χύθηκε ήταν αίμα ηρώων. Ήταν αίμα από το αίμα της φυλής μας. Και έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας. Γι' αυτό αξίζει κι εμείς σήμερα να τους τιμούμε και να τους ενθυμούμαστε.

Να στεκόμαστε με ευλάβεια και σεβασμό μπροστά στη θυσία τους. Να διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη και την εθνική μας συνείδηση. Να σεβόμαστε τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν: Ατομική ελευθερία, σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, εθνική ανεξαρτησία. Να θυμόμαστε ότι δύσκολα κερδίζονται και ακριβά πληρώνονται».

Και ολοκληρώνοντας, η ομιλήτρια «κατέθεσε» με νόημα:

«Και σήμερα όμως, η πίστη στα ιδανικά, που ενέπνευσαν τους Έλληνες στο καιρό της σκλαβιάς και στον αγώνα του '21 είναι επίκαιρα. Μέσα στο κλίμα της παγκοσμιοποίησης και η ιστορική μας μνήμη δοκιμάζεται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συχνά ποδοπατείται. Εμείς θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι σ' αυτά τα ζητήματα, να επαγρυπνούμε για τη φύλαξη και τη διατήρησή τους, να αντιδρούμε σε οποιαδήποτε κυνική πολιτική, θυσιάζει τον άνθρωπο και ποδοπατεί την αξιοπρέπειά του και να θυμόμαστε πάντα ότι θα είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και θα τιμούμε τα ιδανικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όταν θα είμαστε συνειδητοί Έλληνες».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που «απλώθηκε» στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου και την παρακολούθησαν εκατοντάδες Ελασσονίτες.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής κ. Νικ. Παπαδόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Αναστ. Γκατζιούρας, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο διοικητής της ΠΑΠ Δαμασίου – αντισυνταγματάρχης κ. Μαυρομάτης, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α.) ο επισμηναγός κ. Θεοδ. Κωστόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου, μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. M. Παπαμαργαρίτη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Μπαμπάλης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.Του Του Γιάννη Μουκίδη
Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.