.

Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

H Ελληνική φέτα εκπέμπει SOS - Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων σήμερα στον Τύρναβο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ψήφιση της νέας εμπορικής συμφωνίας CETA στην Ευρωβουλή μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με τους κτηνοτρόφους να συγκαλούν σήμερα συνεδρίαση στο Εμαννουήλειο Πνευματικό Κέντρο στον Τύρναβο, με βασικό θέμα συζήτησης τις επιπτώσεις της συμφωνίας στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι αυτή η συμφωνία είναι η χαριστική βολή στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από σειρά φορολογικών και ασφαλιστικών νόμων και μέτρων που οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους με τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές και τους ζητούν να την καταψηφίσουν και να την θέσουν εκ νέου σε διαπραγμάτευση.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχε και ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς , ο οποίος καταψήφισε τη CETA καθώς , όπως τόνισε σε δηλώσεις του, πρόκειται για συμφωνία απελευθέρωσης του εμπορίου που έχει μία σειρά σοβαρότατων αρνητικών επιπτώσεων για την Ελλάδα, διαλύει την αγροτική οικονομία σε Ευρώπη και Ελλάδα και καταργεί το καθεστώς αυξημένης προστασίας που είχε η Ελληνική φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα την παραγωγή και την ποιότητα της Ελληνικής φέτας.

Να θυμίσουμε ότι η CETA είναι μία νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, όπως υποστηρίζεται, θα καταστήσει ευκολότερη την εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών και θα ωφελεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε Καναδά και Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της CETA στις 15 Φεβρουαρίου με 408 ψήφους θετικές έναντι 254 αρνητικών. Τα εθνικά κοινοβούλια της Ε.Ε. πρέπει αρχικά να εγκρίνουν τη συμφωνία, πριν να τεθεί σε πλήρη ισχύ. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις για τις προβλέψεις της συμφωνίας. Ο βασικός προβληματισμός αφορά τη φέτα, που έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Με την εφαρμογή της συμφωνίας ο Καναδάς θα μπορεί να παρασκευάζει τη δική του φέτα, γεγονός που αναιρεί τους αγώνες των κτηνοτρόφων για καθιέρωση της φέτας ως ΠΟΠ.thessaliatv.gr