.

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Ιστορική περιήγηση στην Τσαριτσάνη

Ενθουσιασμένοι επέστρεψαν όσοι συμμετείχαν στην εξόρμηση που διοργάνωσε το Δ.Σ. της Ελληνικής Μέριμνας – Παιδικής Στέγης, με αφορμή τους Β΄ Χαιρετισμούς, στην Τσαριτσάνη.

Με ξεναγούς τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, κ. Θ. Βαθράκη και κ. Αθ. Μανωλιά, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς και γνώστες της τοπικής ιστορίας, περπάτησαν στα πέτρινα σοκάκια , με τα παραδοσιακά αρχοντικά, δείγματα της άνθησης της Τσαριτσάνης κατά τον 17ο και τον 18ο αι. , την Ελληνική Σχολή πανελλήνιας φήμης, όπου δίδασκαν ονομαστοί λόγιοι μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, με το αιωνόβιο κυπαρίσσι στην αυλή του δίπλα σε μία είσοδο των υπογείων μυστικών στοών γνωστών ως λαγούμια, τον πύργο Μάμτζιου με τις πολεμίστρες και τις καταχύστρες - ζεματίστρες , το Αυστριακό Προξενείο και τις υπέροχες εκκλησίες.

Τελικός προορισμός ήταν ο ιστορικός Ναός του Αγίου Νικολάου, ξεχωριστό μνημείο της Ορθοδοξίας του 1615, όπου απήλαυσαν τη μοναδική ποίηση της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Παναγία, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στα μονοπάτια της ιστορίας αυτού του ξεχωριστού μνημείου τόσο από τον ρέκτη και εφημέριο του ναού πατέρα Αλέξανδρο, όσο και από την έφορο αρχαιοτήτων και διευθύντρια του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου με τα δύο παρεκκλήσια και τα θαυμαστά τέμπλα, εκτός από την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής του δομής , αποτελεί σπάνιο δείγμα μιας τόσο εκτεταμένης και λίαν ενδιαφέρουσας αγιογράφησης.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Μέριμνας προσπαθεί να συνδυάσει την αλληλεγγύη με τον πολιτισμό , προσφέροντας στα μέλη και τους φίλους του Σωματείου την ευκαιρία να γνωρίσουν τόπους και μνημεία της μακρόχρονης θεσσαλικής ιστορίας και να επιστρέφουν με γνώσεις , γαλήνη και ευφορία ψυχής, ως ένα ωφέλιμο και ελπιδοφόρο αντίδοτο στη σημερινή δύσκολη εποχή που ζούμε.

eleftheria.gr