.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Πόσο θα κοστίσει φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι

Μέση μείωση των ψαρικών και ανάμεικτες τάσεις, με πτωτικό όμως πρόσημο, για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από supermarkets και φούρνους) καταγράφει δειγματοληπτική έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. για το ύψος των τιμών των προϊόντων που απαρτίζουν το σαρακοστιανό τραπέζι, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, η μείωση των τιμών για τα φρέσκα θαλασσινά (καλαμάρια και χταπόδι) αποτελεί την κύρια παράμετρο υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων κατά 3,8%.

Η ΕΣΕΕ παράλληλα επισημαίνει ότι το κόστος αγοράς των κατεψυγμένων θαλασσινών παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αν και ο συντελεστής του ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποδηλώνει τη μείωση της καθαρής, προ ΦΠΑ, τιμής των κατεψυγμένων ψαρικών, καθώς η επιπλέον έμμεση επιβάρυνση απορροφήθηκε και δεν επιβάρυνε τον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παρατηρούμενη μεσοσταθμική μείωση αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση της τελικής τιμής των οστρακοειδών (+12,1% στα μύδια), η οποία όμως και σε αυτήν την περίπτωση οφείλεται στη μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ, επί της συγκεκριμένης υποκατηγορίας θαλασσινών, στο 24% από το 13%. Συνεπώς, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω, η καθαρή, προ ΦΠΑ, τιμή τόσο των κατεψυγμένων ψαρικών όσο και των οστρακοειδών, κυμαίνεται σε χαμηλότερα των περυσινών επίπεδα, παρά την ανοδική επίδραση των υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται μεικτές τάσεις σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα το εύρος τιμών μεταξύ 2017 και 2016 να βαίνει μειούμενο κατά 1,7%.Βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, το φετινό μέσο κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού που περιλαμβάνει φρέσκα θαλασσινά & οστρακοειδή κυμαίνεται μεταξύ 47,2 – 67,6 € έναντι 47,3 – 72,2 € του αντίστοιχου περσινού, καταγράφοντας μία μεσοσταθμική υποχώρηση 3,9%. Συμπεριλαμβανομένων μόνο των κατεψυγμένων θαλασσινών και οστρακοειδών τα παραπάνω εύρη τιμών αναπροσαρμόζονται στα 33,2 – 59,1 € το 2017 και στα 33,3 – 59,2 € το 2016, με αποτέλεσμα να προκύπτει μία αμελητέα πτωτική μεταβολή της τάξεως του -0,2%.

Εγκύκλιος για εντατικούς ελέγχους στα σαρακοστιανά τρόφιμα

Αυξημένη παρουσία των ελεγκτικών µηχανισµών στην αγορά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ζητεί το υπουργείο Οικονομίας, με δεδοµένο ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ζήτηση ευαλλοίωτων τροφίµων όπως κεφαλόποδα ( π.χ. χταπόδια, καλαµάρια, σουπιές), οστρακοειδή (π.χ. µύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια), µαλακόστρακα ( π.χ. γαρίδες, καραβίδες, όστρακα, καβούρια) και λοιπά σαρακοστιανά.
Στην εγκύκλιο που απέστειλε στις περιφέρειες όλης της χώρας ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης επισημαίνει ότι επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι οµαλή και σύµφωνη τόσο µε τις υγειονοµικές διατάξεις όσο και τις διατάξεις για την λειτουργία του ανταγωνισμού.
Ζητείται ειδικότερα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια ελέγχων σε σημεία όπως λαϊκές αγορές, κεντρικές και τοπικές αγορές τροφίμων, λιανεµπορικές επιχειρήσεις, καθώς και σε επίκαιρα σημεία των εθνικών, επαρχιακών και αστικού δικτύου, λιµάνια κ.λ.π.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σωστή και πλήρη επισήµανση των τροφίµων -ποτών καθώς και στην ύπαρξη πινακίδων µε τις απαιτούµενες ενδείξεις, κυρίως δε τον χρόνο ελάχιστης διατηρησιµότητας αυτών.
Επίσης θα πρέπει να ελέγχεται εάν η διακίνηση και εµπορία των τροφίµων -ποτών διενεργείται σύµφωνα µε την έκδοση και κατοχή των νοµίµων παραστατικών.
Υπενθυµίζεται ακόμη ότι σύµφωνα µε την Υπουργική απόφαση µε αριθ. 17730/2017- (ΦΕΚ 453/Β/2017) οι επιχειρήσεις-δικαιούχοι πληρωµής οι οποίοι αποδέχονται κάρτες πληρωµής υποχρεούνται να ενηµερώνουν τους καταναλωτές σχετικά µε την αποδοχή καρτών και µέσων πληρωµής του συστήµατος καρτών πληρωµής, σύµφωνα µε την παράγραφο 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016 (Α΄240).

naftemporiki.gr