.

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Πειραγμένες αντλίες και για το υγραέριο κίνησης

Οργιάζει το λαθρεμπόριο και στην αγορά του υγραερίου κίνησης με δεκάδες πρατήρια, σύμφωνα με το Έθνος, να κλέβουν στην αντλία, με το 20% να διακινείται παράνομα και τελικά με απώλειες για τα δημόσια ταμεία να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την έξαρση αυτή στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς πλέον η τιμή του τόνου αυξήθηκε στα 430 από τα 330 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τρεις είναι οι τρόποι παράνομης διακίνησης υγραερίου:


- ο πρώτος εντοπίζεται στην κλοπή στο ρεζερβουάρ με τη χρήση δεύτερης πλακέτας μέσω της οποίας παρακρατούνται διπλάσες ποσότητες από αυτές που πλήρωσε ο καταναλωτής

- ο δεύτερος είναι μέσω της πώλησης βιομηχανικού υγραερίου χαμηλότερης φορολογίας ως κίνησης. Μάλιστα οι εκτιμήσεις θέλουν πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται να προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας καθώς το συγκεκριμένο είδος έχει ΕΦΚ 60 ευρώ ανά τόνο.

- ο τρίτος είναι η πώληση υγραερίου θέρμανσης ως κίνησης καθώς η διαφορά στον ΕΦΚ ανάμεσα στα δύο είδη είναι της τάξης των 0,21 ευρώ το λίτρο.

Προτάσεις στις Αρχές και συστάσεις στους καταναλωτές

Τρόπους για την πάταξη του λαθρεμπορίου προτείνουν στις αρμόδιες Αρχές μεγάλες και νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου, δίνοντας ταυτόχρονα και συμβουλές στους καταναλωτές προκειμένου να προστατευθούν από τους επιτήδειους.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συστήνουν στην πολιτεία για την πάταξη της παράνομης διακίνησης υγραερίου κίνησης, αυτά είναι:

• Εφαρμογή φορολογικού μηχανισμού. Πρέπει τα πρατήρια αυτόματα με την ολοκλήρωση του γεμίσματος των ρεζερβουάρ των οχημάτων από τις αντλίες να εκδίδονται αποδείξεις λιανικής πώλησης. Να αναγράφεται η ποσότητα (σε λίτρα) και η τιμή. Οπως δηλαδή συμβαίνει και στα βενζινάδικα.

• Πιστοποιημένες αντλίες. Χρειάζεται η αποτελεσματική σφράγιση των αντλιών, ώστε να μην επιδέχονται επεμβάσεις από παράνομους διακινητές.

• Μέτρηση ποσοτήτων. Και στα πρατήρια υγραερίου όπως και σε αποθηκευτικούς χώρους θα πρέπει να εγκατασταθούν συστήματα εισροών - εκροών ποσοτήτων, προκειμένου να ελέγχονται αποτελεσματικά οι ποσότητες που διακινούνται και διατίθενται προς πώληση.

• Ενταση ελέγχων. Αμεσα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στον κλάδο του υγραερίου, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για έναν κλάδο με απότομη και ραγδαία αύξηση.

• Αφαίρεση άδειας. Στα πρατήρια, στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» στη λειτουργία των αντλιών θα πρέπει να αφαιρείται η άδεια. Το ίδιο να ισχύει και αν εντοπιστούν να εφοδιάζονται με υγραέριο θέρμανσης αντί για κίνησης.

• Ποινές. Να επιβάλλονται αυστηρές ποινές στις εταιρείες εμπορίας υγραερίου και στους μεταφορείς που αποδεικνύεται ότι εφοδιάζουν τα πρατήρια με υγραέριο θέρμανσης αντί για κίνησης αλλά και για τις βιομηχανίες.

Ταυτόχρονα οι εταιρείες διακίνησης υγραερίου δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές προς τους καταναλωτές:

• Προμηθευτείτε υγραέριο από τον επαγγελματία που εμπιστεύεστε και από αξιόπιστα σήματα που εφαρμόζουν συστήματα ελέγχου ποιότητας και ποσότητας.

• Να δίνετε μεγάλη προσοχή στα πρατήρια με πολύ χαμηλές τιμές. Να είστε υποψιασμένοι σε εξόφθαλμες περιπτώσεις.

• Να ζητάτε πάντα απόδειξη. Επειδή οι αντλίες του υγραερίου κίνησης δεν εκδίδουν αυτόματα αποδείξεις, θα πρέπει ο καταναλωτής να τις ζητάει. Ετσι ο πρατηριούχος υποχρεούται να δηλώσει το προϊόν που πουλάει και δυσκολεύεται να διακινήσει παράνομες ποσότητες.

• Να προβαίνετε σε συχνό έλεγχο της μέσης κατανάλωσης του οχήματος ανά χιλιόμετρο. Να υπολογίζετε την απόσταση που διανύσατε με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ σας.

• Να μην αλλάζετε πολλά πρατήρια για τον εφοδιασμό του αυτοκινήτου σας. Οταν έχετε σταθερό σημείο πώλησης, τότε είναι πιο εύκολο να κάνετε τις απαραίτητες συγκρίσεις.

protothema.gr