.

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Aντιδρούν οι κτηνοτρόφοι για την εκχώρηση της φέτας | Και οι ευρωβουλευτές ΝΔ και Ποταμιού ψήφισαν τη CETA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). Η συμφωνία που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017.

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές. Από την Ελλάδα υπέρ ψήφισαν οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, αποχή του ΠΑΣΟΚ και κατά οι υπόλοιποι.

Πρόκειται για μια μικτή Συμφωνία που σημαίνει ότι πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Μετά την θετική ψήφο των Ευρωβουλευτών θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης από τα εθνικά και τα περιφερειακά κοινοβούλια και φυσικά το Καναδικό Κοινοβούλιο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλους η CETA θα έχει μερική εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει στα προϊόντα που προστατεύονται τη φέτα, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση κτηνοτρόφων, τυροκόμων και προσφάτως και της ΣΕΒΓΑΠ. ωστόσο με δηλώσεις του χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βαγγέλης Αποστόλου, προσερχόμενος στη σύσκεψη με τους αγρότες της Μακεδονίας, διευκρίνησε ότι προστατεύεται η φέτα και κανένα λευκό τυρί δεν θα μπορεί να φ΄λερει την ονομασία φέτα.

Με τη θέση του αυτή διαφωνούν οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πλέον ανοίγει η κερκόρπορτα για την εκχώρηση ενός παραδοσιακού προϊόντος το οποίο απασχολεί πάνω από 300.000 εραγζόμενους στον κλάδο (κτηνοτρόφους, κτηνιάτρους, τυροκόμους, εμπόρους, μεταφορείς κλπ) στον καναδά. Η συγκεκριμένη χώρα θα μπορεί να παρασκευάζει και ναδιακινέι λευκό τυρί από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, το οποίο θα αποκαλεί φέτα...

Αξίζει να τονιστεί ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείστηκαν από τις αιτιάσεις Αποστόλου και τον .."άδειασαν" στη σχετική ψηφοφορία, όπως αντιθέτως κινούμενοι οι ερωβουλευτές της ΝΔ "άδειασαν" τον αρμόδιο τομεάρχη Γεωργίας της ΝΔ Μιχάλη Κασαπίδη που είχε σηκώσει το θέμα της φέτας ψηλά...

thessaliatv.gr