Header Ads

Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν την Τρίτη οι αγρότες

«Ραντεβού» την Τρίτη στην Αθήνα έδωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων που πέρασαν χθες τις πόρτες του υπουργείου στην Αχαρνών, καθώς από τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, όπως ανέφεραν, «δεν προέκυψε τίποτα θετικό».

Από την πλευρά τους οι υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούν να αλλάξουν».

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας μετά το πέρας της συνάντησης, «είμαστε 15-20 μέρες στα μπλόκα με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης. Αν μέρος του πλαισίου αυτού το ικανοποιούσε η κυβέρνηση, θα μπορούσαμε να πάρουμε ανάσες επιβίωσης», προσθέτοντας ότι «από τη συζήτηση δεν προέκυψε απολύτως τίποτα θετικό για τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν» και τονίζοντας ότι «φέτος δεν υπήρξε καμία δέσμευση, με την άρνηση της κυβέρνησης να εδράζεται στις δεσμεύσεις που έχουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να παραμείνουν τα τρακτέρ στα μπλόκα και να ενισχυθεί ο αγώνας των αγροτών όσο γίνεται περισσότερο. «Η μεγαλύτερη κλιμάκωση είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα» πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι «σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εν όψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς» ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε το 2016 ως τη χρονιά που «έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολόγητου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών στα 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κατατέθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ενεργειακό στη γεωργία, στο κομμάτι των ζωοτροφών στην κτηνοτροφία, το εργόσημο, την κάρτα του αγρότη, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως τις πληρωμές, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, το μεγάλο ζήτημα με τις ελληνοποιήσεις κ.ά.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δήλωσε ότι το αφορολόγητο ατομικό εισόδημα θα είναι αυτό που έχει ψηφιστεί, δηλαδή από 8.860 ευρώ για αγρότες χωρίς παιδιά μέχρι 9.550 ευρώ για αγρότες με παιδιά. «Από τις επιδοτήσεις η βασική ενίσχυση είναι εκείνη η οποία φορολογείται, κανονικά είναι εισόδημα.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και το “πρασίνισμα” πάνω από 12.000 ευρώ φορολογούνται, ενώ όλες οι υπόλοιπες επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δεν αποτελούν εισόδημα, δεν φορολογείται ο αγρότης» ανέφερε η υφυπουργός. Για το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ που διεκδικούν οι αγρότες η κα Παπανάτσιου είπε ότι εξετάζεται -«μπορεί να έχουμε τη βούληση, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να γίνει τεχνικά»- ενώ σημείωσε «ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Στην ευρεία σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτηση του κ. Πετρόπουλου στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «κυνήγι» στρατηγικών κακοπληρωτών.

naftemporiki.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.