.

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Το πρόγραμμα του εορτασμού των Θεοφανείων στη Λάρισα

Το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανίων ανακοίνωσε η Μητρόπολη Λαρίσης, με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις να ξεκινούν αύριο Τετάρτη.

Αναλυτικότερα αύριο Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017 (ξημερώνοντας παραμονή Θεοφανίων), στις 8.30 μ.μ. θα τελεστεί αγρυπνία όπου θα ψαλούν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες των Θεοφανίων, ο Εσπερινός με τη Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Πέμπτη πρωί δεν θα τελεστεί Θεία Λειτουργία. Στις 6 μ.μ. θα τελεστεί η ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και η Λιτή της εορτής των Θεοφανίων.

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου (τα Αγ. Θεοφάνια), 7 - 10.30 π.μ. ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Αγιασμός των Υδάτων και στις 11 π.μ. η έξοδος του Τιμίου Σταυρού για την κατάδυσή Του στον Πηνειό ποταμό.

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου (Σύναξη Τιμίου Προδρόμου), 7.30 π.μ. - 10 π.μ. ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ
Με την καθιερωμένη λαμπρότητα θα γιορταστούν τα Θεοφάνια στα Φάρσαλα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στον Απιδανό ποταμό, μετά την ανάδειξη των πηγών του, με την τεχνητή επαναλειτουργία της πηγής.

Ως γνωστόν, οι πηγές του Απιδανού ποταμού επηρεάστηκαν από τους σεισμούς του 1954 και 1957 και τη δεκαετία του 1970 στέρεψαν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού των Θεοφανίων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής η θεία λειτουργία των Θεοφανίων, στις 10.30 π.μ. ο μέγας αγιασμός των υδάτων και στις 12 μ. η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Απιδανό ποταμό.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Με κάθε επισημότητα θα εορτασθούν τα Θεοφάνια την Παρασκευή στον Δήμο Αγιάς.

Οι τελετές Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθούν στις 10:30 π.μ., στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας της Αγιάς για τη Δημοτική Ενότητα Αγιάς, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Δήμητρας για τη Δημοτική Ενότητα Λακέρειας και στο λιμάνι Στομίου, στη θέση «Φάρος», για τη Δημοτική Ενότητα Ευρυμενών. Για τη Δημοτική Ενότητα Μελιβοίας θα γίνουν στο λιμάνι του Αγιοκάμπου στις 12 το μεσημέρι.

Επίσης, ιερά αγρυπνία για την εορτή των Αγίων Θεοφανίων θα τελεσθεί το βράδυ της Πέμπτης, κατά τις ώρες 20:00 ως 01:00, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς. Η αγρυπνία θα τελειώσει με θεία λειτουργία και Μέγα Αγιασμό.

ΣΤΑ ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ
Από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεσαγγάλων ανακοινώνεται στα μέλη του Συλλόγου και στους λοιπούς κατοίκους του οικισμού Μεσαγγάλων ότι την ημέρα των Θεοφανίων θα λειτουργήσει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του οικισμού και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην παραλία.

eleftheria.gr