.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

Στήνουν μπλόκο στα Τέμπη την Τετάρτη 1η Φλεβάρη αγρότες της Λάρισας

Με τους αγρότες που συμμετείχαν πέρυσι στο μπλόκο των Τεμπών να συνεδριάζουν σήμερα στο "Σκαραβαίο" στη Γαλήνη και να αποφασίζουν να βάλουν στην άκρη μικροηγετικές επιδιώξεις και όλοι μαζί να κατευθυνθούν συντεταγμένα προς τα Τέμπη, το πιθανότερο την προσεχή Τετάρτη και αυτούς της Νίκαιας να οργανώνονται μετά τη χθεσινή κάθοδο και να περιμένουν αύριο σημαντικές ενισχύσεις από Καρδίτσα και Φάρσαλα, φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών μπαίνουν σε νέα πιο απαφασιστική φάση...

Εξάλλου η κίνηση αγροτών της Λάρισας να κατέβουν με τα τρακτέρ στα Τέμπη, πιθανόν να παρασύρει συναδέλφους τους και στον Αλμυρό που αναμένεται να στήσουν και αυτοί μπλόκο στον ΠΑΘΕ στον κόμβο των Μικροθηβών.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η οργάνωση του μπλόκου της Νίκαιας χθες το βράδυ και η προσέλευση των τρακτέρ ήταν ικανοποιητική, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων (Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας) δηλώνουν ότι αναμένεται να καταφτάσουν κι άλλα τρακτέρ μέσα στο σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στην κυκλοφορία και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας η κυκλοφορία διεκόπη στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ, ενώ στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη η κυκλοφορία γίνεται κανονικά. Να σημειωθεί ότι στον κόμβο της Νίκαιας βρίσκονται –προφανώς προληπτικά- και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές
Το απόγευμα στον κόμβο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές μίνι συνελεύσεις ανά περιοχές, ορίστηκαν επιτροπές περιφρούρησης, ομάδες εργασίας και στήθηκαν οι πρώτες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους εξεγερμένους αγρότες και ταυτόχρονα θα τους προφυλάξουν από το κρύο. Προς το βράδυ, άναψαν οι φωτιές και οι ψησταριές, ενώ βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια που στήθηκαν ήταν η νέα αντιαγροτική κυβερνητική κίνηση που εκδηλώθηκε με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του.

Η ανακοίνωση
«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη , έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:
Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.»


Δύο νέα ισχυρά μέτωπα διαμαρτυρίας των αγροτών σε Τέμπη και Κεντρική Μακεδονία δείχνουν να ακολουθούν την πρώτη κάθοδο που ξεκίνησαν την Πέμπτη προς τις εθνικές οδούς οι δυνάμεις του Μπούτα (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την «άλλη πλευρά» των Θεσσαλών, την λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» να βρίσκει τελικά πεδίο συνεννόησης και να προετοιμάζει πυρετωδώς πλέον την μετάβαση των τρακτέρ στα Τέμπη, πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.

Οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου, μια δύναμη περίπου 150 αγροτών, υποχρέωσε τους «ηγήτορες» να βάλλουν στην άκρη τις όποιες μεταξύ τους διαφωνίες και να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μετώπου διαμαρτυρίας με σημείο αναφοράς τα Τέμπη.

Την ίδια στιγμή, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι συζητήσεις των Μακεδόνων, με τους εκπροσώπους από 11 αγροτικές περιοχές να έχουν διαμορφώσει μια κοινή γραμμή, έτσι να περάσει το μήνυμα της ενότητας και της διεκδίκησης, την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συνέλθει ακόμα από το «χαστούκι» του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Παρουσία Μπούτα η συνεδρίαση των αγροτών στο Αμύνταιο την Παρασκευή
Ο Αγροτικός Σύλλογος Περιοχής Αμυνταίου καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 & ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Το θέμα της συνεδρίασης είναι: «η συνέχιση του αγώνα και οι μορφές κινητοποιήσεων των παραγωγών».

Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

Εκ μέρους του προσωρινού ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Περιοχής Αμυνταίου,

η πρόεδρος Κρητικού Διαμαντούλα

Ακολουθεί ο χάρτης των κινητοποιήσεων:

ΝΙΚΑΙΑ: Κλειστή είναι η ΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα από αγρότες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με επικεφαλής τον Μπούτα.

ΛΕΥΚΩΝΑΣ: Ολιγόωροι κάθε μέρα αποκλεισμοί από Σερραίους αγρότες στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Σερρών.

ΑΡΤΑ: Επ- αόριστον παραμένει κλειστός ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα, από τα τρακτέρ των αγροτών.

ΚΟΜΠΟΤΙ: Δίωροι αποκλεισμοί, καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στην εθνική οδό Ιωαννίνων -Αντίρριου.

ΛΟΥΡΟΣ: Ενισχυμένο το μπλόκο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Καθημερινός αποκλεισμός της ΝΕΟ Πατρών – Κορίνθου, ενώ δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν μπλόκο οι αγρότες της δυτικής Αχαΐας.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Καθημερινός δίωρος αποκλεισμός της ΕΟ Πατρών - Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας.

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Παράταξη τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας χωρίς να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων.

- Σε ετοιμότητα για νέα μπλόκα μετά από σειρά συνελεύσεων βρίσκονται και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Χαλκηδόνας, του Κιλκίς. Αγρότες των Σερρών βρίσκονται 25χλμ από τον Προμαχώνα και σχεδιάζουν την κίνηση τους για αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων.

thessaliatv.gr