.

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Εικόνες διάλυσης στην αγορά καυσίμων-Ξεπέρασε το 1,53 ευρώ το λίτρο η βενζίνη

Αύξηση κατά 4-6 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη και 11-13 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης είναι τα αποτελέσματα της αύξησης του ΕΦΚ στα καύσιμα, με τους πρατηριούχους ν αλλάζουν τις τιμές, μετά τη σχετική ενημέρωση που έλαβαν από τα διυλιστήρια! Πλέον, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1,53 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται πάνω από τα 1,25 ευρώ το λίτρο.

Όσοι πρόλαβαν να προμηθευτούν καύσιμα τουλάχιστον μέχρι προχθες, καθώς δεν είχε περαστεί στις τιμές η αύξηση του ΕΦΚ, νιώθουν κάπως ικανοποιημένοι, αλλά σύντομα και αυτοί θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη... Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι η ενημέρωση για άμεση άνοδο των τιμών έγινε από τα διυλιστήρια προς τους πρατηριούχους χθες στις 11 το πρωί, και οι πινακίδες σε όλα σχεδόν τα πρατήρια άλλαξαν, σε βάρος φυσικά των καταναλωτών, αλλά και των ίδιων, που προβλέπουν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης.

«Ειδικά την τελευταία εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερη κίνηση, πανικός σχεδόν για την προμήθεια πετρελαίου κίνησης από τεχνικές εταιρείες και αγρότες για τα οχήματα και τα μηχανήματά τους» τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος των πρατηριούχων καυσίμων Ν. Λάρισας, Έλλη Παπαδοπούλου.

Οι πρατηριούχοι τονίζουν πάντως ότι τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν έρθει στο προσκήνιο για τους καταναλωτές, αφού η διεθνή συγκυρία είναι αρνητική, μιας και το αργό κινείται προς τα 70 δολάρια το βαρέλι! Παράλληλα η αύξηση των τιμών των καυσίμων, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, συνεπάγεται αύξηση σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, με τους καταναλωτές να βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων.Χρυσόστομος Τρίμμης (thessaliatv.gr)